Alle samlinger
Generelt
Hvilke bærekraftige tiltak gjør Morgenlevering?
Hvilke bærekraftige tiltak gjør Morgenlevering?
Nicolai avatar
Skrevet av Nicolai
Oppdatert over en uke siden

Vi drømmer om en bedre verden og jobber hele tiden med ulike tiltak for å bli enda mer bærekraftige og har flere mål som blant annet å redusere bruk av plast i alle deler av verdikjeden.

Her er noen tiltak som vi allerede har satt i gang:

  • Våre egne gule plastikkposer er I´m Green som vil si at plastikken er produsert av sukkerrør som er et fornybart råstoff, mens det tradisjonelle råstoffet som blir brukt i plast (polyetylen) bruker fossile råvarer som olje eller naturgass. I’m Green Polyetylen fanger opp og fikser CO2 fra atmosfæren under produksjon som bidrar til å redusere utslipp av klimagasser.

  • De gule pappboksene våre er resirkulerbare, så vi blir veldig glade om du kaster det i papiravfallet når du er ferdig med dem.

  • I hele verden kastes det alt for mye mat og vi ønsker å være med i kampen om å redusere matsvinn. Derfor har vi i flere byer lansert forundringspakken som er pakker som blir satt sammen av bakervarer som har blitt bakt, men ikke bestilt. I disse pakkene får du en sammensetning av litt av hvert av det bakeren vår har igjen etter bestillingsfristen er stengt til en billigere penge. Bra for miljøet, bakeren og for lommeboken :)

Vi leverer frokosten sammen med Helt Hjem-nettverket (https://helthjem.no/) som er de samme som leverer avisen og andre pakker hjem til deg. På den måten bruker vi et allerede eksisterende distribusjonsnettverk hvor budet allerede er ute og leverer aviser og andre pakker. Helt Hjem-nettverket har som ambisjon å redusere bruk av plast ( ~90% innen 2022) og redusere vårt CO2-utslipp i distribusjonen (~50% innen 2025). Sent i 2020 annonserte Helthjem at de har gått til innkjøp av 300 paxtere:
https://helthjem.no/presse/helthjem-kjoper-300-el-biler

Her er noen bærekraftige tiltak hos distribusjonen:

  • I Oslo bruker de fleste budene beina til å levere frokost. Det betyr at vi i Oslo har 80 % utslippsfri distribusjon innenfor ring 3.

  • De fleste nye bilene som kommer inn i distribusjonen er elvarebiler. I tillegg har vi fått flere små elektriske biler (Paxster) i Østfold-området. Beregninger som har blitt gjort viser at Paxster kan bidra med opp mot 60-70 % CO2-reduksjon på flere av våre ruter.

  • Det er dokumentert at distribusjon på nattestid (som vi har) kan ha 20-30 % lavere CO2-utslipp enn distribusjonen på dagtid. Det jubler vi for!

Pant:

Vi har en stor drøm om å få plass pant på alle flaskene våre fra Dagens Juice, men for å kunne ha panteordning er man pålagt å ta flaskene i retur. Sånn som det er i dag har vi dessverre ikke en teknisk løsning for å kunne hente flasker i retur. I mellomtiden til dette er på plass blir vi veldig glade om du enten gjenbruker flaskene til for eksempel å ha vaskemiddel i eller kaster de i plastavfall når du ikke lenger vil ha dem.

Emballasje:

Vi tar deres meninger på alvor og setter stor pris på alle tilbakemeldinger vi får på emballasjen vår. En god tilbakemelding vi har fått er at den ekstra posen utenpå pakkene kan bli litt i det meste laget, og det er vi helt enige i. Denne posen kommer ofte med dersom budet har med seg pakker fra flere bakere eller lagervarer, og denne posen skal beskytte mot vær og vind og andre inntrengere. Vi har flere krav fra mattilsynet angående emballasjen og må derfor hele tiden balansere disse kravene samtidig som at vi ønsker å redusere emballasjen og gi deg en best mulig opplevelse av leveransen. Vi jobber tett sammen med distribusjonen for å unngå at budet bruker flere poser enn nødvendig samtidig som at vi oppfyller kravene fra mattilsynet.

Takk til alle som engasjerer seg i disse utfordringene og gir oss innspill underveis! Vi eier ikke hele verdikjeden, men lover å utfordre alle våre leverandøre, bakere og distributører kontinuerlig på stort og smått.

Svarte dette på spørsmålet?